single

DE SUBCULTUUR

In steden als Londen, San Francisco en New York is de subcultuur rondom fietskoeriers enorm. Er worden wekelijks races, alleycats en sprints gehouden. Aansluitend wordt er samen gegeten en gefeest. Het verbindende element in dit wereldje is de kleurrijke groep mensen met een afwijkende leefstijl en gezamenlijke passie. Of je een beginner bent en op welke fiets je rijdt is secundair.

WK Fietskoerieren

Bestaat dat? Ja, dat bestaat. Elk jaar zijn er twee grote kampioenschappen. Een EK en een WK. Deze evenementen worden door de nationale koeriersbond van het gastland georganiseerd en door grote wielerbonden niet erkend. Toch maakt het de wedstijden niet minder competitief. Wellicht past een dergelijke erkenning met bijbehorende regulering ook niet in het wereldje. Veel koeriers en enthousiasten zijn wars van de strak gereguleerde fietssport en bijbehorende media-aandacht. Die media-aandacht is er dus ook nauwelijks in vergelijking met een ‘officiële’ wielerwedstrijd. Voor multinationals is sponsoring weinig interessant. Het wereldje houdt zichzelf in stand. Onderdelen- en kledingmerken zijn vaak de grootste geldschieters voor deze evenementen.

De kampioenschappen bestaan de onderdelen die gebaseerd zijn op skills die je als koerier nodig hebt. Behendigheid, conditie, plannen en efficiëntie. Terugkerende elementen zijn alleycats (race met checkpoints), sprints, trackstand (stilstaan op je pedalen) en skid competities (met geblokkeerd achterwiel remmen). Ervaren fietskoeriers zouden zich kunnen meten met topsporters. Met avocadoping in plaats van epo. Een gezonde groepsmaaltijd en stevig feestje horen ook op het programma.

Vrijwel elk jaar reizen enkele Demarrage koeriers af naar een kampioenschap. En niet onverdienstelijk. Oprichtster Brigitte heeft in 2005 in New York de sprints gewonnen. In de Nederlandse kampioenschappen zijn al vele onderdelen gewonnen door Demarreurs. In 2016 staan Parijs (WK) en Kopenhagen (EK) op het programma.

Relaxte ritjes en films

Maar de subcultuur bestaat uit meer. Zo zijn er overal in Nederland regelmatig ontmoetingen, ritten, screenings van koeriersfilms en kleine wedstrijdjes. Het zijn niet uitsluitend fietskoeriers, maar ook fanatieke hobbyisten die hieraan meedoen.

In de zomer zijn er geregeld ontspannen ritten en kleine wedstrijdjes. Gewoon voor de fun, met biertjes en verhitte gesprekken over het materiaal na afloop. Allemaal in een vrijblijvende maar hechte sfeer. Omdat het een fascinerend wereldje is voor zowel in- als outsiders, is er geen tekort aan documentaires en films. Hollywood heeft het zelfs geprobeerd met Premium Rush. Helaas was dit een echte Hollywoodvertoning bol van sensatie en onjuiste weergave van de werkelijkheid. Interessanter zijn de docu’s die een inkijk geven in de – voor buitenstaanders – relatief onbekende koerierswereld. Er is meestal een anti-establishment en milieu-activistische invalshoek te bespeuren. Tegelijkertijd houden de beelden je op het puntje van je stoel, met levensgevaarlijke manoeuvres in een overvolle wereldstad.

Murder of Couriers (trailer) is zo’n documentaire die voor en door koeriers gemaakt is. Je volgt het leven van een hechte groep collega’s over de loop van drie jaar.

Wil je proeven van de subcultuur? 19 maart vindt Pedalplaats in Maastricht. Een event met Uphill sprint, muziek én een screening van Murder of Couriers.