single

HET LEVEN NAAST DE FIETS

Tijdens het werk is een fietskoerier vaak gefocust en geconcentreerd bezig. Natuurlijk zijn er lange rechte stukken waar niets gebeurt. Perfect om bij weg te dromen. Nadenken over dingen die belangrijk zijn. Creativiteit op de loop laten en ideeën uitwerken. 

Het is voor de koeriers een goed moment om te bedenken waar ze op lange termijn gelukkig van worden. Op de fiets aan het werk, werkend aan zelfontplooiing. Klinkt niet slecht toch?

De Demarrage-koeriers hebben allemaal een passie of interesse naast het fietsen. Zo creëren ze een gebalanceerd leven met fysieke, intellectuele en creatieve uitdaging. De interesses buiten het koerieren om zijn erg verschillend. Van een koffiebus tot materiaalbewerking. En van illustreren tot radio maken. Drie opvallende bezigheden van de koeriers uitgelicht;

Materiaalbewerker Philipp

Beornidas

Philipp heeft twee rechterhanden. In principe kan hij van hout en staal alles maken wat in hem opkomt. Zelfs de meeste gereedschappen die hij gebruikt zijn door hem zelf handgemaakt. IJzer wordt bewerkt hij op een zelf gebouwde draaibank. Kastjes, tafels, maar ook (scheer)messen en houten fietssturen maakt hij onder de naam Beornidas.

Hij ziet een uitdaging in het opboksen tegen alles wat massaproductie is. Philipp maakt zoveel mogelijk in zijn leven zelf. Deze levensstijl is meer dan een interesse, zelfvoorziening is voor hem vanzelfsprekend. Zijn ambacht helpt hem daarbij. Hij verdiept zich in traditionele technieken en werkt principieel milieuneutraal. Zoveel mogelijk grondstoffen en materialen worden gerecycled. Het niet-vervuilende werk als fietskoerier is dus een logische match voor Philipp.

Illustrator Sue

Sue van Gageldonk

Voordat Sue ruim acht jaar geleden als fietskoerier aan de slag ging, kwam ze als illustrator vers van de Kunstacademie af. Ze is in die tijd het illustreer- en schilderwerk nooit uit het oog verloren. Het is voor haar al van jongs af een manier geweest om zich te uiten. Naast betaalde opdrachten heeft ze ook altijd veel getekend voor persoonlijke ontwikkeling en uit interesse.

Ook een vermelding waard; Sue heeft de afgelopen jaren meerdere opdrachten voor Demarrage gedaan. Zo komen stickers, posters, ansichtkaarten en het logo voor het ODCMC (NK fietskoerieren, in 2014 in Maastricht gehouden en georganiseerd door Demarrage) van haar hand.

Een kleurrijke, wilde stijl is kenmerkend voor veel van haar werk. Ze blijft zichzelf als artiest ontwikkelen door nieuwe technieken te leren en met nieuwe materialen te werken.

De koffiebus van Jeroen

Surplace

De naam Surplace is een knipoog naar een trucje van het baanwielrennen. Surplacen is het op de plaats stilhouden van de fiets op de buitenrand van de baan. Het is een manier om de achterop liggende coureur uit te dagen om eerst te vertrekken. Degene die achtervolgt heeft namelijk het voordeel wanneer hij/zij in de laatste meters uit de slipstream van de voorligger kan accelereren. De oude Citroën HY van waaruit Jeroen koffie serveert accelereert wat minder snel, maar dat neemt niemand dit prachtige oude beestje kwalijk. De wagen is grotendeels door Jeroen en Pim (ook koerier bij Demarrage) gerestaureerd. Jeroen is altijd een wandelende catalogus over oude modellen racefietsen geweest. Het oppoetsen van oud staal is voor hem dus geen onbekend terrein.

Hij staat, vaak samen met Pim, met de grootste glimlach koffie te maken op lokale evenementen. De glimmend rode wagen fleurt de boel op terwijl de gereviseerde Italiaanse koffiemachine mensen blij maakt met een vers shot cafeïne.

Deze passies en nevenactiviteiten houden de koeriers scherp en gemotiveerd op de fiets. De afwisseling tussen fysieke en mentale inspanning zorgt er namelijk voor dat beiden interessant blijven. Dus de volgende keer dat je een koerier spreekt, vraag eens naar zijn of haar passie. Er komt vast een verrassend verhaal naar boven!