single

Sven Bams nieuwe franchisenemer Demarrage Maastricht: “Liever fietskoerier dan arts”

Sven Bams (25) is geen jongen voor achter de boeken. Moest hij kiezen tussen een baan als arts of fietskoerier, dan koos hij zonder meer voor het laatste. In 2017 brak Sven zijn studie geneeskunde af en ging fulltime fietsen voor Demarrage Fietskoeriers Maastricht. Sinds dit voorjaar is hij de nieuwe franchisenemer van de eerste Demarrage vestiging, die in 2004 is opgericht door Brigitte Vandewall.

 

Sven: “Al een hele tijd geleden polste Brigitte of ik interesse had om de leiding in Maastricht van haar over te nemen. Nou, heel graag! Op één voorwaarde: dat ik zelf zeker twee dagen per week kon blijven fietsen. Want wat is anders het verschil met een doodgewone kantoorbaan? Ik weet ook zeker dat ik beter leiding kan geven aan koeriers als ik zelf blijf ervaren waar ze onderweg allemaal tegenaan kunnen lopen. Ook wil ik vooral een baas zijn die naast in plaats van boven de mensen staat. Maar het belangrijkste: ik vind koerier zijn gewoon een stoere baan.”

 

“Nog steeds geeft het mij een enorm vrijheidsgevoel om kriskras door de stad te fietsen en voortdurend te puzzelen wat de meest logische route is om mijn pakketjes zo snel mogelijk van a naar b te krijgen. Het is niet alleen goed voor je conditie, je moet er ook echt je kop bij houden.”

Zelf begon Sven vijf jaar geleden bij Demarrage. “Ik trainde voor een triathlon en het leek me handig om tijdens mijn fietstraining geld te verdienen. Ha-ha, dat viel een beetje tegen, want in de stad maak je helemaal niet zoveel kilometers. Al leerde ik wel beter door de bochten sturen.”

 

“Wat ik ook erg leuk vind is dat de meeste fietskoeriers zich net als ik onderscheiden van de massa. Ze zijn alternatief en combineren vaak meerdere banen. Zo is de een fotograaf; een ander maakt meubels en zet Ikea-kasten in elkaar. Leuke, bijzondere mensen om bij in de buurt te zijn.”

 

Omdat het Sven wél zo slim lijkt om straks een papiertje op zak te hebben, gaat hij zijn franchisenemerschap vanaf september combineren met een studie Commercieel Management aan de Hogeschool Zuyd. “Verder wil ik voorlopig alles hetzelfde blijven doen als Brigitte. Met Demarrage heeft zij een waardevol bedrijf toegevoegd aan Maastricht. Er rijden minder auto’s in de stad en het straatbeeld is een stuk groener dankzij onze koeriers, die elke dag door weer en wind op eigen spierkracht overal naar toe fietsen.”